Papert’s 8 Big Ideas (Greek Translation)

Translated by Chronis Kynigos – Director National and Kapodistrian University of Athens | uoa · Department of Pedagogy

Read other translations here.

Οι οκτώ μεγάλες ιδέες της κονστραξιονιστικής μάθησης (μάθησης διαμέσου ‘μαστορέματος’) 

του Dr. SeymourPapert(1999)

Η πρώτη μεγάλη ιδέα είναι «να μαθαίνουμε μέσα από τη δραστηριότητα και την εμπλοκή». Όλοι μαθαίνουμε καλύτερα όταν κάνουμε κάτι που μας ενδιαφέρει πραγματικά. Μαθαίνουμε ακόμα πιο καλά όταν χρησιμοποιούμε τη γνώση μας για να φτιάξουμε κάτι που πραγματικά θέλουμε. 

Η δεύτερη μεγάλη ιδέα είναι «η τεχνολογία ως υλικό και εργαλείο μαστορέματος και κατασκευής». Εάν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία για να κατασκευάσεις κάτι τότε μπορείς να φτιάξεις πράγματα με όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για σένα και για άλλους. Και μπορείς να μάθεις πολύ περισσότερα πράγματα φτιάχνοντάς τα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ψηφιακή τεχνολογία: για τους υπολογιστές όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμματιζόμενων Legο.

Η τρίτη μεγάλη ιδέα είναι η «δύσκολη διασκέδαση». Μαθαίνουμε και δουλεύουμε καλύτερα αν απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε. Αλλά η διασκέδαση και η απόλαυση δεν σημαίνουν «ευκολία». Η καλύτερη διασκέδαση είναι η διασκέδαση με την εμπλοκή με κάτι δύσκολο. Οι σημαντικοί αθλητές εργάζονται πολύ σκληρά για να γίνουν καλύτεροι στα αθλήματά τους. Ο πιο επιτυχημένος ξυλουργός απολαμβάνει να κάνει ξυλουργική. Ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας απολαμβάνει να εργάζεται σκληρά και να κλίνει συμφωνίες. 

Η τέταρτη μεγάλη ιδέα είναι «να μάθουμε πως να μαθαίνουμε». Πολλοί μαθητές νομίζουν ότι «ο μόνος τρόπος να μάθεις κάτι είναι να στο διδάξουν». Αυτό μπορεί να τους κάνει να αποτύχουν στο σχολείο και στη ζωή. Κανείς δεν μπορεί να σου διδάξει τα όλα όσα χρειάζεσαι να ξέρεις. Πρέπει να αναλάβεις εσύ τη δική σου μάθηση. 

Η πέμπτη μεγάλη ιδέα είναι «να παίρνεις όσο χρόνο χρειάζεται» – υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για κάθε εργασία. Πολλοί μαθητές στο σχολείο συνηθίζουν κάποιος να τους λέει κάθε πέντε λεπτά ή κάθε ώρα: κάνε αυτό μετά εκείνο και τώρα κάνε το επόμενο βήμα. Αν κάποιος δεν τους λέει τι να κάνουν βαριούνται. Η ζωή δεν είναι έτσι. Για να κάνεις κάτι σημαντικό πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι εσύ τον χρόνο σου. Αυτό είναι το πιο δύσκολο μάθημα για πολλούς από τους μαθητές μας. 

Η έκτη μεγάλη ιδέα είναι και η μεγαλύτερη από όλες: «Δεν μπορείς να κάνεις κάτι σωστά χωρίς πρώτα να το κάνεις λάθος». Κανένα σημαντικό δημιούργημα δεν λειτούργησε από την πρώτη φορά. Ο μόνος τρόπος να κάνεις κάτι σωστά είναι να εξετάσεις προσεκτικά τι συνέβη όταν κάτι πήγε στραβά. Για να πετύχεις χρειάζεσαι την ελευθερία να παίζεις, να μαστορεύεις, να χαλάς και να δοκιμάζεις στη διαδρομή. 

Η έβδομη μεγάλη ιδέα είναι «να κάνουμε για εμάς αυτό που κάνουμε για τους μαθητές μας». Μαθαίνουμε συνεχώς. Μπορεί να έχουμε μεγάλη εμπειρία από παρόμοιες εργασίες, όμως η κάθε μια είναι διαφορετική. Δεν έχουμε μια προκατασκευασμένη ιδέα για το πώς ακριβώς θα δουλέψει κάτι επιτυχώς. Απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε, αλλά περιμένουμε να είναι δύσκολο. Περιμένουμε να πάρουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να το κάνουμε σωστά. Κάθε δυσκολία που συναντάμε είναι μια ευκαιρία για να μάθουμε. Το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές μας είναι να τους αφήσουμε να μας δουν ότι προσπαθούμε να μάθουμε.  

Η όγδοη ιδέα είναι ότι «μπαίνουμε σε έναν ψηφιακό κόσμο»όπου η γνώση για την ψηφιακή τεχνολογία είναι εξίσου σημαντική με την ανάγνωση και τη γραφή. Η γνώση των υπολογιστών είναι απαραίτητη για το μέλλον των μαθητών μας ΑΛΛΑ το πιο σημαντικό είναι να τους χρησιμοποιήσουν ΤΩΡΑ για να μάθουν για οτιδήποτε άλλο.