Papert’s 8 Big Ideas (Turkish Translation)

Yapıcı Öğrenme Laboratuvarının Arkasındaki Sekiz Büyük Fikir
Dr. Seymour Papert (1999)
Read other translations here.

İlk büyük fikir, yaparak öğrenmedir.  Öğrenme, çok ilginç bulduğumuz bir şeyi yapmanın bir parçası haline geldiğinde daha iyi öğreniriz. En iyi öğrenme ise öğrendiklerimizi gerçekten arzuladığımız bir şeyi üretmek için kullandığımızda gerçekleştir.

İkinci büyük fikir teknolojinin üretim aracı olarak kullanılmasıdır. Eğer teknolojiyi bir şeyler üretmek için kullanırsanız, çok daha ilginç şeyler üretebilirsiniz. Ve bunları üretirken çok daha fazlasını öğrenirsiniz. Bu özellikle sayısal teknolojiler için geçerlidir: her çeşit bilgisayar ve laboratuvarımızda bulunan bilgisayar kontrollü Lego gibi.

Üçüncü büyük fikir hem zorlanıp hem eğlenmektir.  Yaptığımız işten keyif aldığımız zamanlar en iyi şekilde öğrenir ve çalışırız. Ama keyif almak ve eğlenmek, illa yaptığımız işin “kolay” olduğu anlamına gelmez. En iyi eğlence, eğlenirken aynı zamanda zorlandığımız zamanki eğlencedir. Büyük sporcular, işlerinde iyi olabilmek çok çalışırlar. En başarılı marangoz marangozluk yapmaktan zevk alan marangozdur. Başarılı iş adamları bir anlaşma yapmak için çabalamaktan keyif alırlar.

Dördüncü büyük fikir öğrenmeyi öğrenmektir. Bir çok öğrenci, “öğrenmenin tek yolunun birinin kendisine öğretmesi” olduğu fikrine kapılmıştır.  Böyle düşünmeleri, okulda ve hayatta başarısız olmalarının sebebidir. Kimse bilmen gereken her şeyi sana öğretemez. Öğrenmenin sorumluluğunu kendin alman gerekir.

Beşinci büyük fikir acele etmemektir, yani  iş ne kadar süre gerektiriyorsa kullanmaktır. Okullardaki bir çok öğrenci, kendisine beş dakikada ya da her saatte bir: şunu yap, sonra bunu yap, sonra ötekini yap denmesine alışmıştır. Eğer birileri kendilerine ne yapacaklarını söylemezse sıkılırlar. Ama gerçek hayat böyle değildir. Önemli bir şey başarmak istiyorsan zamanını kendin yönetmeyi öğrenmen gerekir. Birçok öğrencimizin en çok zorlandığı şey budur.  

Altıncı büyük fikir ise en büyüğüdür: yanlış yapmadan doğruyu yapamazsın. Değerli olan hiçbir şey ilk seferinde düzgün çalışmaz. Düzeltmenin tek yolu neden çalışmadığını dikkatli bir şekilde araştırmaktır. Başarılı olabilmek için başarısız olma özgürlüğüne ihtiyacın vardır.

Yedinci büyük fikir öğrencilerimizin yapmasını beklediğimiz şeyleri önce kendimiz yapmaktır. Sürekli öğrenmekteyiz. Benzer başka projeler hakkında tecrübemiz olabilir ama her biri birbirinden farklıdır. Projenin kesin olarak nasıl sonuçlanacağına dair önceden belirlenmiş bir fikrimiz yoktur. Yaptığımız işten keyif alırız ama aynı zamanda zor olmasını bekleriz. Acele etmeden doğruyu bulmaya çalışırız. Karşılaştığımız her zorluk aslında öğrenmek için bir fırsattır. Öğrencilerimize verebileceğimiz en iyi ders, bizlerin de onlar gibi öğrenmekte zorlandığımızı görmelerini sağlamaktır.

Sekizinci büyük fikir, sayısal teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmanın okuma yazma kadar önemli olduğu sayısal bir dünyaya giriyor olmamızdır. Öğrencilerimizin bilgisayarlar hakkında bilgi sahip olmaları olmazsa olmazdır, FAKAT en önemli amaç bunları diğer her şeyi öğrenmek için ŞİMDİ kullanmaktır.  

Yapıcı Öğrenme Laboratuvarı’nın hikayesi Gary Stager’ın  “An Investigation of Constructionism in the Maine Youth Center.” The University of Melbourne. 2006. başlıklı doktora tezinde kayıt altına alınmıştır.

Translated By: Efe MISIRLI (twitter.com/efemisirli)

Read other translations here.